Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Pogoji prikazovanja znaka varovalnega živila v mobilni aplikaciji VešKajJeš

Pogoji prikazovanja znaka varovalnega živila v mobilni aplikaciji VešKajJeš izvirajo iz zgodovine pravil Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki so bila leta 2021 nadgrajena v okviru nacionalnega raziskovalnega projekta V3-1901 »Merila za dodeljevanje simbola za dodatno označevanje živil z ugodnejšo prehransko sestavo« (vir), in leta 2023 dopolnjena s posodobitvami za nekatera rastlinska olja in sire:

Splošna merila

Znak se lahko uporablja za predpakirana živila izbranih skupin živi, če v živilu niso bila uporabljena barvila iz Priloge V Uredbe (ES) št. 1333/2008 in aditivi iz funkcijskega razreda sladil, kot jih določa Priloga I Uredbe (ES) št. 1333/2008 o aditivih za živila.

Dodatna merila za izbrane skupine živil

skupina živil

uporaba znaka oziroma mejne vrednosti hranil na 100 g oz. ml živila

dodatni pogoji in opombe

4b. mleko, mlečni napitki

Znak se uporablja:

- maščobe do 1,8 g

- brez dodanih sladkorjev

4c. rastlinski napitki

Znak se uporablja:

- maščobe do 1,8 g
- sladkor do 5 g
- sol do 0,2 g

- brez dodanih sladkorjev

4d. energijske pijače

Znak se ne uporablja

 

4e. druge pijače

   

      1. naravne mineralne vode

Znak se uporablja

brez omejitve hranil

 

      2.brezalkoholne pijače

Znak se uporablja:

- sladkor do 2,5 g

- energija do 80 kJ

- brez dodanih sladkorjev

5. sladoledi

Znak se ne uporablja

 

6. žita za zajtrk

Znak se uporablja:

- sladkor do 13 g

- maščobe do 10 g

- sol do 1,2 g

- vlaknine vsaj 6 g

 

7a. jogurti, kislo mleko in podobna živila

Znak se uporablja:

- maščobe do 1,8 g

- sladkor do 10 g

- vsebovani sladkorji izvirajo le iz mleka, sadja/zelenjave oz. pripravkov iz sadja in zelenjave)

- skupina zajema tudi jogurtom podobna živila, ki imajo primerljiv namen uporabe, vključno z naravnimi ali sadnimi zgoščenimi jogurti, sadnimi skutami ipd.

7b. smetana, maslo

Znak se ne uporablja

 

8. siri (vključno s svežim sirom/skuto)

   

      - trdi siri

Znak se uporablja:

- maščobe do 15 g

- sol do 1,8 g

 

      - sveži sir, skuta

Znak se uporablja:

- maščobe do 3 g

- sol do 0,3 g

- brez dodanih sladkorjev

- skupina ne zajema podloženih sadnih skut in podobnih izdelkov.

9. gotove, pred- pripravljene in sestavljene jedi

Znak se ne uporablja

 

10. mlečni namazi, druge masti in olja

   

      - mlečni namazi

Znak se uporablja:

- nasičene maščobe do 14 g

- sol do 1,3 g

- brez dodanih sladkorjev

      - druge masti

Znak se ne uporablja.

 

      - rastlinska olja

Znak se uporablja

- nasičene maščobe do 20% skupnih maščob

- enkrat nenasičene maščobe vsaj 45% skupnih maščob

-izdelki so lahko aromatizirani (npr. z dišavnicami idr.)  

11. kruh, krušni izdelki in sušeni izdelki iz žit

Znak se uporablja:

- maščobe do 10 g

- sladkor do 5 g

- sol do 1,2 g

- vlaknina vsaj 5 g

 

12. žita, riž, sveže ali sušene testenine, kuhane testenine,

Stročnice

Znak se uporablja:

- maščobe do 10 g

- sladkor do 5 g

- sol do 1,0 g

- vlaknina vsaj 5 g

 

13. sveže in zmrznjeno meso (tudi perutnina in ribe)

Znak se uporablja:

- maščobe do 3 g

- sol do 1,0 g

 

14. izdelki iz mesa (tudi perutnina in ribe)

Znak se uporablja:

- maščobe do 3 g

- sol do 1,7 g

 

15. sveže in zmrznjeno sadje, zelenjava in stročnice

Znak se uporablja

 

16. predelano sadje, zelenjava in stročnice

Znak se uporablja:

- maščobe do 5 g
- sladkor do 10 g

- sol do 1 g

 

17. omake in prelivi

Znak se ne uporablja

 

18. prehranska dopolnila

Znak se ne uporablja

 

Skupine živil so podrobneje opredeljene v dokumentu Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili (Ministrstvo za zdravje RS, julij 2006), dostopnem na osrednjem spletnem mestu državne uprave.